"קלוריות", כל כך הרבה פעמים ביום אנחנו נאנחים לשמע המילה ובעצם, האם
אנחנו יודעים מה משמעות המילה שמאמללת את חיינו כ"כ?
מהי הקלוריה? איך קובעים למה היא שווה? איך קובעים ערך קלורי של מזון?
מהי "קלוריה"?
קלוריה היא בעצם סוג של אנרגית חום. ההגדרה המדעית למושג היא – הכמות של אנרגית חם הדרושה כדי להעלות את הטמפרטורה של גר' מים במעלת צלסיוס אחת.
היות והיא יחידה קטנה מאוד , מקובל להשתמש ביחידה הגדולה ממנה פי 1000 ונקראת " קילוקלוריה " או בקיצור – קק"ל ( Kcal ) . כשאנחנו אומרים שפרי מכיל 50 קלוריות הכונה היא לקק"ל!
איך נקבע הערך הקלורי של המזונות השונים?
כדי שגופנו יוכל להתקיים הוא דורש דלק כמקור אנרגיה לתפקודו. דלק זה מגיע כמובן מהמזון שאנו אוכלים.
את כמות האנרגיה ( = הקלוריות ) שיש במזון מחשבים בשיטה הנקראת "קלורימטריה "
- שבה שורפים את המזון במיכל סגור ומודדים את כמות החם שנפלטת מהמזון עד לשריפתו המלאה. מודדים את כמות החום הניפלטת ע"י מדידת השינוי שחל בטמפרטורה של המים שבהם מושקע המיכל הסגור.
בשיטה זאת נמצא ש:
1 גר' של פחמימה מספק 4 קק"ל.
1 גר' חלבון מספק 4 קק"ל,
ו- 1 גר' של שומן מספק 9 קק"ל . (עכשיו גם אולי ברור יותר מדוע שומן "משמין" יותר)
בעזרת נתונים אלו ניתן לחשב ערך קלורי של מזון שמורכב ממס' אבות המזון הנ"ל, במקום לשרוף אותו.
לדוגמא: אם ידוע לנו ש- 100 גר' אורז מכיל 2.2 גר' חלבון, 24.1 גר' פחמימות, ו- 0.2 גר' שומן , הרי שערכו הקלורי ל- 100 גר' יהיה : 107 קלוריות =9* 0.2 + 4 * 24.1 + 4 * 2.2
רוצים לבדוק אם זה עובד?
קחו מוצר מזון, בחנו את טבלת הערכים התזונתיים שעליו. הכפילו את כמות הפחמימות והחלבונים ב-4, שומן הכפילו ב- 9, סכמו ובידקו אם קיבלתם את כמות הקלוריות המוצהרת על המוצר.
ערך קלורי
כל מי שעשה דיאטה לפחות פעם אחת בחייו מכיר מקרוב את תהליך בדיקת מספר הקלוריות לפני רכישת מוצר מזון כלשהו.
בבואנו לוודא את הערך הקלורי של מוצר מסויים יש להתייחס לסימון התזונתי, או
הטבלה המופיעה היום על כל מוצר קנוי. לעיתים ישנן הטעיות.
ראשית תתכננה טעויות ברישום או בחישוב. את זה ניתן לוודא ע"י הנוסחה המובאת לעייל של קלוריות עבור שומן, חלבון ופחמימה.
שנית, לעיתים המשווק נותן טבל המתייחסת ל- 100 גר' ולעיתים למשקל המוצר. זה יכול לבלבל ולהטעות.
לכן יש לכפול במשקל המוצר כשהנתונים הם ל- 100 גרם.
שריפת קלוריות
הקלוריות גם מענייניות אותנו כשאנו עוסקים בפעילות גופנים, ועסוקים בשריפתם. חשוב לזכור שהנתונים המופיעים על מכשירי כושר לגבי שריפת קלוריות, אינם מדוייקים, כיוון שאינם מותאמים לפרמטרים שונים כמו גיל ומין. התהליך ממשיך גם אחרי האימון.
באופן כללי אם נמקסם את שריפת הקלוריות היומית, ע"י בחירה בעלייה במדרגות במקום המעלית, בחירה בהליכה רגלית המקום נסיעה במרחקים סבירים וכדומה, תשפר את קצב הירידה במשקל, ואת כושרנו הגופני.
כיום החוק מחייב צרוף של סימון תזונתי שמובא בצורת טבלה על עטיפתו של כל מוצר. קריאה והתייחסות לטבל, מסייעת לנו בבחירת מזונות המתאימים לנו.
למרות החשיבות של קלוריות וחישובים גם להרכב המזון מבחינת אבות
מזון, ולחלוקת המזון לאורך היום חשיבות רבה. כמובן שמי שאוכל 2 חפיסות שוקולד
ביום בבת אחת ואחר המחלק מזון לארוחות קטנות המכילות לחם גבינות בשר ירקות
ופירות לא יזכה לאותן תוצאות.
לסיכום: נחמד וחשוב להעזר במחשבון קלוריות,
טבלאות וסימון תזונתי, אך חשוב לזכור שישנה חשיבות גם להרכב המזון,
השעות וחלוקת המזון על פני היום.
לכלי עזר ומידע נוסף בנושא
שימוש במחשבון קלוריות - בעזרת שימוש במחשבון
תוכלו לקבל מידע על כמות הקלוריות ש"שרפתם" בזמן הפעילות. |
טבלת קלוריות - הטבלה תמשמש
עבורכם ככלי עזר לירידה במשקל
ותציג את מדד הקולריות לפי גרם בכל אחד מסוגי המזון הנפוצים. |
דיאטת קלוריות - באמצעות דיאטה זו ניתן להפחית את
כמות צריכת הקלוריות היומית בגוף. לתפריט דוגמא בקרו בעמוד זה. |
מתכוני דיאטה - עמוד מתכוני הדיאטה של מירי בלקין
מציג בפניכם מגוון רחב של מתכונים אשר יסייעו להורדת הקלוריות באוכל היום
יומי |