כולנו מחונכים לכך שרצוי לצמצם את רמת השומן במזון. יש בכך הגיון. בגרם שומן יש 9 קלוריות לעומת גרם חלבון או פחמימה המכיל 4 קלוריות. יחד עם זאת לשומנים תפקידים חשובים לשמירה על בריאותינו ולכן חשוב לשלבם בתפריט בצורה נכונה ומושכלת.
אז מה היתרונות של השומנים?
· ויטמינים מסיסים בשומן. הויטמינים ADEK מסיסים בשומן. כלומר, גופינו יכול לספוג אותם רק בנוכחות שומן. מיותר לציין שחוסר בויטמינים יכול לעורר בעיות גופניות קשות.
· חומצות שומן. ישנן חומצות שומן חיוניות כמו למשל אומגה 3 שהגוף זקוק להן.
· שומן בתפריט חשוב לפעולת מעיים תקינה ומניעת עצירות.
איך משלבים שומן בתפריט?
ראשית חשוב לצרוך שומנים בריאים. שומן בריא הוא שומן בלתי רווי. השומנים שאינם בריאים הם שומנים רוויים וכולסטרול.
שומן בלתי רווי נמצא בעיקר בשמנים (זית, תירס, סויה, קנולה וכו'), טחינה, אבוקדו, זייתים, מרבית השקדים והאגוזים.
שומן רווי וכולסטרול מצויים בשומן מהחי (בשר שמן, גבינות שמנות, שמנת, חמאה) מרגרינה ומאפים. במיוחד בורקס ג'חנון ומלאווח.
בגדול מה שבא מהצומח ואינו מוקשה, טוב לנו. קבוצה יוצאת דופן היא הדגים. דגי אוקינוס מכילים אומגה 3 שחיונית לתפקודים רבים של הגוף, ועל כן צריכה של 2 מנות דג בשבוע (בעיקר סלמון, טונה, הליבוט, מקרל) מאוד חיונית לגופינו.
ישנם מיתוסים בענייני שומן. למשל כי שמן זית הוא בריא ועל כן ניתן לצרוך אותו ללא הגבלה. לא כך הדבר. מבחינה קלורית, שמן זית מכיל כ-100 קלוריות לכף, בדיוק כמו שמנים אחרים. עניין חשוב נוסף לגבי שמו זית הוא כי נקודת הרתיחה שלו נמוכה ועל כן לא רצוי לטגן בשמן זית.
לסיכום, כמעט כמו כל דבר שאנחנו אוכלים, חשוב להכניס שומנים לתפריט, אך במידה, ולנסות לגוון כמה שיותר את סוגי השומן.