דף הבית > מונחי דיאטה > פחמימות
בשנים האחרונות, עלו הפחמימות למוקד. פעם דברו בעיקר על קלוריות. היום מדברים לא פחות על פחמימות. דיאטת המכורים לפחמימות, דיאטת חלבונים (בה יש המנעות מפחמימות), דיאטות הפרדה וכו'.
הפחמימות הן קבוצה אחת משלושת קבוצות אבות המזון שבטרנד הנוכחי ידועים לשמצה. האומנם? אביא כאן סקירה קצרה על הפחמימות ותפקידן בגופינו. הפחמימות הן מרכיב חשוב מאוד בתזונת האדם. מקור הפימימות הוא בעיקר מהצומח, ומקורו מהחי הוא מהגליקוגן בלבד המצוי ברקמת השריר ובכבד.
נתונים חשובים על הפחמימות
בגרם אחד של פחמימה יש 4 קק"ל. כמו בחלבון. בשומן 9 קק"ל לגרם. תפקידן הבסיסי הוא בהספקת אנרגיה לגוף ולתאיו. הפחמימות חשובות בכך שהן מספקות שובע, ומשמרות את מצב הרוח. אכילת פחמימות גורמת לשיחרור סרוטונין בגופינו מה שמשרה תחושת שובע, נינוחות ומצב רוח טוב. מכאן שהעדר פחמימות בתפריט היומי עלול להוביל לירידה באנרגיה, תחושת דכדוך והעדר שובע.
הפחמימות מתחלקות לפחמימות פשוטות ומורכבות. הפחמימות הפשוטות הן למעשה הסוכרים (סוכר, פירות, אלכוהול וממתקים) ופחמימות מורכבות שהן רב סוכרים (תפו"א, עמילן, אורז,קמח).
כל סוגי הפחמימות מתפרקות בגוף בסופו של דבר לחד סוכר שהוא הגלוקוז. בגוף האדם קיים מחסן של פחמימות הנקרא גליקוגן ומצוי בכבד וברקמת השריר.
מחסן זה משתחרר ומתפרק לגלוקוז כשהגוף זקוק לאנרגיה . אנרגיה זו חיונית לבניית רקמות, פעילות השרירים ושמירה על חומו הקבוע של הגוף. צריכת מזון שיש בו פחמימות מאפשרת לחלבון הנצרך לשמש לבניית שריר.
על כן צריכת מזון עשיר בחלבונים ללא פחמימות תמנע בניית שריר, ואף תביא לפירוקו לצרכי אנרגיה. לכן חשובה מאוד צריכת פחמימות ובעיקר לעוסקים בפעילות גופנית.
לרב בני האדם מומלץ תפריט שבו הפחמימות תספקנה 55-60% מכלל האנרגיה הנצרכת. (האחוזים הם למעשה מסך הקלוריות). רצוי להמעיט בפחמימות פשוטות ולהגביר צריכה של פחמימות מורכבות עשירות בסיבים תזונתיים. אילו הם הדגנים המלאים (אורז מלא, בטטה, חיטה, פסטה מלאה, לחם מלא)
יחד עם זאת, יש לזכור שעודף פחמימות יגרום גם לעודף קלוריות בתפריט היומי, ופחמימות עודפות יוצרות בסופו של דבר רקמת שומן עודפת. השילוב הנכון ןהממולץ בכל ארוחה הוא שילוב של פחמימה וחלבון. כמו לחם עם גבינה, עוף עם אורז מלא וכו'. זהו שילוב שמספק את אבות המזון הרצויים לגוף ומשרה שובע לאורך זמן, חשוב גם שהגוף יקבל שומן מהצומח על בסיס יומיומי ובכמות מדודה. כשהפחמימות הנצרכות הן מליאות, כמו אורז מלא למשל, הפירוק עוד יותר איטי, והשובע נשמר לאורך זמן. לסיבים התזונתיים תפקידים חיוניים רבים מלבד הקניית שובע. הם עוזרים לתהליך העיכול, עוזרים בשמירה על רמת כולסטרול וסוכר מאוזנת ומונעים עצירות.
לסיכום. הפחמימות חשובות ומשרתות אותנו ביומיום, המנעות מפחמימות בערב יכולה לעזור בתהליך ירידה במשקל. כדאי להכניס לתפריט יותר פחמימות מורכבות, פירות ודגנים מלאים.
עוד בנושא