הסיפור של כולסטרול תופס יותר ויותר נוכחות בשיח היומי. במיוחד ככל שאנו מתבגרים... אנשים רבים מכירים את המושג, יודעים שמדובר ברעה חולה, אך לא בדיוק מבינים במה מדובר.
כפתיחה אקדים ואומר שלכולנו יש כולסטרול בגוף שהוא חומר חיוני לתאים. הבעייה נוצרת כאשר רמת הכולסטרול בדם עולה מעל הרצוי. כאשר הכולסטרול גבוה מידי, קשה לגוף לפנותו והוא נאגר על דפנות כלי הדם, ויוצר חומר הנקרא פלאק. הפלאק מקשה את דפנות כלי הדם ומצר אותם, מה שמגביר מאוד את הסיכון לסתימה שהיא למעשה התקף לב או שבץ מוחין.
איך נקרא את תוצאות בדיקות הדם?
הכולסטרול מחולק לכולסטרול טוב (HDL) וכולסטרול רע (LDL) יותר מכל חשוב היחס בניהם. אם הכולסטרול הטוב גבוה, זה מפצה מעט על הכולסטרול הרע. אחת הדרכים להעלאת כולסטרול טוב היא פעילות גופנית.
אז מה עושים כדי להקטין את הסיכון? ראשית חשוב להבין כי כשבעים אחוז מהכולסטרול בגופינו מיוצר על ידי הכבד ואינו קשור בתזונה, אלא בנטיה גנטית בעיקר. אנו שולטים בשלושים הנותרים. ישנם מספר כללי יסוד באכילה לשיפור רמות כולסטרול בדם שמתייחסים למזונות שעדיף להימנע מהם ואחרים שכדאי לצרוך אותם.
מזונות שרצוי להימנע או להפחית במצריכתם:
שומן מהחי: חמאה, שמנת, מוצרי חלב עם מעל 5%, בשר שמן, איברים פנימיים ופירות ים.
שומן טראנס: מרגרינה, בורקסים, עוגות שמרים.
ביצים מותרות אך במינון של עד 2 בשבוע ולא במכה אחת אם רוצים להפחית רמת כולסטרול. הבעיה היא בחלמון.
מזונות רצויים
סיבים תזונתיים: אורז מלא, לחם מלא, דגנים מלאים, פשתן, סובין. אלו סופחים אליהם חלק מהשומנים השליליים ומפנים אותם מהגוף. כמוכן עוזרים בניקוי המעי.
ירקות לעיתם עם קליפה.
קטניות: אפונה, חומוס, סויה, עדשים, שעועית לבנה.
שומנים מהצומח: בעיקר אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, אבוקדו, שמן זית, שמן קנולה וטחינה (אך במידה!)
חשוב לבדוק בבדיקות תקופתיות את רמת הכולסטרול ובמשפחות בהן יש נטייה ברורה להיפרכולסטרולמיה (רמות כולסטרול מוגברות בדם) לבדוק כבר מילדות. מעל לרמות מסויימות ובהתייעצות עם רופא המשפחה יש צורך לשלב טיפול תרופתי.