מזה זמן המושג דיאטה ים תיכונית נשמע מכל עבר. אז במה מדובר? ואיך שוחים בים הטרנדים השוטף אותנו מכל עבר? חוקרים גילו כי באזורים ים תיכוניים כמו יוון ואיטליה תוחלת החיים גבוהה במיוחד. עלתה הסברה כי יש לזה קשר לתזונה הנהוגה שם. ואכן ממחקרים עולה כי דיאטה ים תיכונית משפרת פרופיל שומנים בדם ומורידה את אחוזי התמותה ממחלות לב ולחץ דם בעיקר.
אז מהם עקרונות הדיאטה הים תיכונית?
· הרבה פירות ירקות ודגנים. (כמו בכל דיאטה...)
· הפחתה של בשר אדום והעדפה לדגים
· העדפה של מזון טרי וחי על מזון מעובד
· הפחתה של מוצריי חלב, והעדפה למוצרים מחלב עיזים
· אחוז גבוה (30-40%) של שומן לא רווי, בעיקר שמן זית בתפריט.
הטענה היא שתזונה כזו משפרת את הבריאות ומאריכה חיים. יש הגורסים כי דיאטה ים תיכונית מורידה את אחוזי התחלואה בסרטן גם בזכות נוגדי החמצון המצויים במוצרים מהצומח. יש בה יתרון שאינה חריפה מבחינה קלורית ולכן קלה יותר להתמדה. למרות שנועדה לשיפור מצב השומנים בדם, נראית גם ירידה במשקל למתמידים. החיסרון העיקרי הוא שהדיאטה הים תיכונית עלולה לגרום למחסור בסידן וברזל (בגלל מיעוט במוצריי חלב ובשר).
כמוכן חשוב להיוועץ ברופא ודיאטנית להתאמת הדיאטה הים תיכונית שאינה מתאימה לכל אחד ולא בכל גיל ומצב בריאותי.