מה ההשפעה של מחזור חודשי על הדיאטה?
אחד השינויים שחלים בגוף בעקבות השינויים ההורמונאליים שחלים לפני המחזור הוא צבירת נוזלים. לכן תתכן עלייה במשקל בימים שלפני המחזור המחזור. אך חשוב לזכור שאין זו עלייה של שומן אלא נוזלים בלבד, ולרוב עם קבלת המחזור המשקל חוזר לקדמותו.
למי שחשה תאווה לאוכל בפרט או צורך עז למתוק בפרט – אל דאגה, זה טבעי ונגרם בעיקר בגלל ירידה ברמת הסרוטונין או ירידה ברמת הסוכר בדם. ארוחות קבועות והעדפת פחמימות מורכבות ומלאות (כגון לחם מחיטה מלאה,אורז מלא וכו') על פני פחמימות פשוטות (ממתקים, פירות וכו'), יכולים להקטין את הדחף למתוק.
האם ניתן לרדת במשקל ללא פעילות גופנית?
כן, בהחלט. ירידה במשקל היא תוצאה של הפרש בין קלוריות נכנסות לקלוריות "יוצאות", ולכן גם ללא פעילות גופנית, ניתן לאכול ולרזות. חשוב לדעת כי מחקרים מראים כי כדי שפעילות גופנית תעזור במניעת השמנה, עליה להיעשות במשך 45-60 דקות בכל יום!
לא ניתן לרדת במשקל רק מפ"ג בלי תזונה נכונה (בהיבט של הרכב המזון והכמויות).
אולם, יש לזכור שלפעילות גופנית יש חשיבות בריאותית רבה ומומלץ לעשותה לא רק למען הרזיה.
מדוע לפעמים המשקל נעצר למרות ששמרתי מאוד על הדיאטה?
אחת הסיבות לכך יכולה להיות שירידה במשקל, בעיקר אם היתה מהירה מידיי, יכולה להיות מתורגמת ע"י הגוף כרעב. כתוצאה מכך הגוף מפתח מנגנוני הגנה ששומרים על רקמת השומן לשעת צרה וקצב חילוף החומרים יורד. מה לעשות? להתאזר בסבלנות! ברגע שהגוף יקלוט שאנו מספקים לו את כל הצרכים התזונתיים, תהליך הירידה במשקל ימשיך. סיבות אחרות יכולות להיות: 1. הוא לא נעצר. זאת רק צבירת נוזלים שמתרחשת למשל לפני המחזור. 2. לא שמרת מאוד כפי שנדמה לך..פשוט "שכחת" את העוגה בשבת.
למה אי אפשר קודם לרזות מהר ואח"כ לשמור על זה?
כמה אנשים אתם מכירים שהצליחו לרדת עשרות קילוגרמים בדיאטת כסאח, ולאחר מכן עלו הכל בחזרה עם ריבית? ההסבר לכך הוא גם פיזי וגם נפשי. אחרי איבוד משקל רב הגוף מנסה לשמור על מאגרי אנרגיה. אותם תאי שומן שהתרוקנו, מחכים בכיליון עיניים להתמלא מחדש, ועושים זאת בכל הזדמנות שניתנת להם. בנוסף, אחרי תקופה ארוכה של מזונות אסורים וייסורים מגיע שלב הפיצוי וזלילה לא מבוקרת. לכן הדרך המומלצת היא לשנות את אורח החיים ולסגל תזונה מאוזנת ומתונה שתספק לגוף מספיק אנרגיה ואת כל אבות המזון ומדי פעם ממתק לנשמה. וכמובן... פעילות גופנית.
אני יודעת שחשוב לאכול ארוחת בוקר, אבל היא "פותחת לי את התיאבון". האם חייבים ולמה זה קורה?
ארוחת בוקר חשובה כדי לספק לגוף אנרגיה להתחיל את היום. ארוחת הבוקר משפרת את כושר הריכוז, הזיכרון, עוזרת במניעת השמנה ובהקטנת הסיכון למחלות לב. הסיבה שארוחת בוקר לפעמים גורמת לתאבון מתמשך היא שלאחר אכילה מופרש הורמון אינסולין שגורם לכניסת הסוכר מהדם לתאים, ומחסור בסוכר בדם מגביר תאבון. הפרשת אינסולין גבוהה ביותר כאשר אוכלים מזונות מתוקים ולאחריהם מתחיל המעגל שקשה לצאת ממנו – הרצון לעוד עוגיה ועוד קרקר ועוד חטיף. לכן מומלץ שארוחת הבוקר לא תכיל פחמימות פשוטות (סוכר, ריבה, דבש, עוגות ודברי מתיקה אחרים) אלא פחמימות מורכבות ומלאות (העשירות בסיבים) כמו לחם מקמח מלא, דגני בוקר מלאים או שיבולת שועל יחד עם חלבונים כמו גבינה וביצה וירקות.
ארוחת הבוקר אינה חייבת להיות גדולה לדוגמא: 2 פרוסות לחם מקמח מלא עם גבינה רזה וירק או דגני בוקר עם חלב.
האם מותר לאכול לחם בזמן דיאטה?
מותר ואפילו כדאי. כל פרוסת לחם מכילה רק כ- 75 קלוריות . זהו מחיר קלורי לא גבוה לשלם כדי לזכות בתחושת שובע לאורך זמן. בדר"כ עיקר הקלוריות מקורן דווקא במה שמורחים על הלחם – חמאה, מיונז או ממרח שוקולד. לפחמימות כגון לחם תפקיד חשוב באספקת אנרגיה זמינה לפעילות הגוף, ובהגברת הפרשת חומר בשם סרוטונין במח שאחראי על תחושת שובע ומצב רוח טוב, ולכן אסור לוותר עליהן.
ניתן לשלב לחם ורצוי מקמח מלא ולמרוח עליו במידה גבינה לבנה רזה, טחינה, חומוס, אבוקדו, או אפילו כפית ריבה או דבש.
מה השעה הכי מאוחרת בה מותר לאכול ארוחת ערב?
כל אחד וסדר היום שלו. אין זה נכון שארוחת ערב או לילה משמינה. מה שקובע זה סה"כ הקלוריות שצרכנו במשך כל היום ולא מתי אכלנו אותם. ארוחת ערב וגם ארוחת לילה לפני השינה חשובות לתחושת שובע במהלך הלילה, שינה טובה, ושלא נקום רעבים ונגזים בארוחת הבוקר.
יחד עם זאת ארוחה גדולה מידיי עלולה לגרום לאי נוחות ולהפרעה בשינה.
ארוחת הערב יכולה להיות ארוחה חמה שלא נאכלה בצהריים או ארוחה חלבית עם גבינות, ביצים או טונה וירקות. רק חשוב שהכמות הנאכלת תרגיש "נח" בבטן.
האם קלוריה היא קלוריה ולא חשוב מה מקורה. האם יש קלוריות מרזות?
הקלוריות הן מקור אנרגיה לגוף. מקורן של הקלוריות הן מאבות המזון – פחמימות, חלבונים ושומנים. כדי שהקלוריות ישמשו כאנרגיה הן צריכות לעבור תהליך של עיכול וספיגה שדורש אנרגיה בעצמו. עיכול וספיגת חלבון דורש יותר אנרגיה מפחמימות ושומן. אז האם יותר חלבון יגרום להרזיה גדולה יותר מפחמימות או שומנים? לצערנו לא כי כמות האנרגיה הנדרשת לפעילות זאת קטנה ואיננה משמעותית בסך הקלוריות היומיות.
בנוגע לשומן שתפקידו בין השאר הוא אגירת אנרגיה לשעת הצורך, הרי שכל קלוריה שמקורה משומן שנצרך בעודף תצטרף בשמחה לרקמת השומן בגוף, לעומת קלוריה מפחמימה ש"מעדיפה" לספק אנרגיה זמינה לפעילות מיידית ולא להיאגר ברקמת השומן.
אין דבר כזה קלוריות מרזות או אוכל מרזה.
האם צריך להפריד בין פחמימות לחלבונים כדי לרדת במשקל?
כדי לרדת במשקל אין צורך לעשות הפרדה בין פחמימות לחלבונים כמו למשל לאכול רק עוף ללא תפוחי אדמה. מה שקובע את הירידה במשקל זה כמות הקלוריות שאכלנו לעומת כמות הקלוריות ששרפנו בפעילות היומיומית ובספורט. הגוף מסוגל לעכל בו זמנית גם פחמימות, גם חלבונים וגם שומנים. למעשה רוב המזונות מכילים לפחות שניים משלושת אבות המזון, למשל לחם מכיל גם פחמימה וגם חלבון. כך שיישום מוחלט של דיאטה המפרידה בין פחמימות לחלבונים אינו אפשרי ואינו נחוץ.
אני ובעלי התחלנו דיאטה ביחד. מדוע הוא יורד הרבה יותר מהר ממני?
מסיבות הורמונאליות, גוף הגבר מכיל באופן טבעי יחסית יותר רקמת שריר מאשר רקמת שומן ביחס לאישה. היות והשריר הוא הרקמה ש"שורפת אנרגיה" ואשר בה מתרחש חילוף החומרים, ואילו השומן פשוט "יושב שם", לגבר קל יותר באופן טבעי לרזות ואף סביר שירזה יחסית מהר יותר מאישה.