בחן את עצמך:
1. כל מזון מטוגן הוא בהכרח לא בריא.
נכון/ לא נכון
2. המונח "טראנס" משמעו:
א. סוג של מוסיקה רועשת.
ב. סם ממכר.
ג. סוג של שומן.
והתשובות:
אוהבים סופגניות? אוהבים לביבות?
נפלא- אפשר להמשיך לאכול מהן ולא לפגוע בבריאות.
אמנם השומן נתפס כאחד הגורמים העיקריים להשמנה ולמחלות בחברת השפע שלא לדבר על דיאטה ותהליך הרזיה, אך גם כאן כמו בהרבה תחומים אחרים, תלוי "איזה" ותלוי "כמה".
מסתבר שיש שומנים שאינם מומלצים מבחינה בריאותית ואפילו מזיקים, אבל גם יש שומנים בריאים ומומלצים לצריכה.
בתפריט מאוזן ובריא חייבים לכלול כמות מסוימת של שומנים כי להם תפקידים חיוניים בגוף כגון יצור הורמונים או ספיגת חלק מהויטמינים. השומן צריך להיות כ- 20% מסך הקלוריות היומיות וכדי לדעת איזה סוג שומן לצרוך חשוב לדעת להבדיל ביניהם.
לפנינו דרוג של השומנים מהמזיק ועד לבריא:
1. מזיק- מומלץ להימנע-
שומן צמחי מוקשה וחומצות שומן טרנס- כגון, מרגרינות קשות.
2. מומלץ להמעיט-
שומנים רווים מהצומח –כגון, שמן קוקוס, שמן דקלים או קקאו.
שומנים רווים מהחי- כגון, בשרים שמנים, חמאה ומוצרי חלב שמנים, וכו'.
3. מומלץ להעדיף-
שמנים מהצומח- כגון, שמן חריע, סויה, חמניות, תירס.
שומנים מהצומח- כגון, שמן זית( מכבישה קרה) ושמן קנולה, אבוקדו, זיתים, טחינה, שקדים
וממרחים משמן זית וקנולה ללא טרנס.
שומנים המכילים חומצות שומן מסוג אומגה – 3. כגון דגי מים קרים, אגוזי מלך, זרעי
פשתן.
*) את הכמויות יש לצרוך בהתאמה אישית.
מהן חומצות שומן טרנס ומדוע הן מזיקות?
בתהליך הפיכת השמן לשומן מוקשה נוצרות חומצות שומן שנקראות "חומצות שומן טרנס" שתופסות מקום מכובד יותר ויותר בכותרות בעיקר בגלל שהן מעלות את רמות הכולסטרול ה"רע" ומגדילות את הסיכון למחלות לב פי 2.5-10 יחסית לשומן רווי.
ומה עם הטיגון?
טיגון הופך את השמן הנוזלי המומלץ לצריכה לשומן רווי שאינו מומלץ.
ככל שמטגנים בשמן יותר פעמים הרכב חומצות השומן שלו הופך להיות "רע" יותר.
אם טיגנו בבית בשמן ראשוני, אין נזק בריאותי אמיתי כל עוד לא הגזמנו בצריכת מזונות מטוגנים.
את ההגבלה כדאי לעשות בגלל הערך הקלורי הגבוהה שיש לשמן!! (9 קלוריות ל- 1 גר' מול 4 קלוריות ל-1 גר' של חלבונים או פחמימות).
בתאבון!