קבוצת החלבונים הנה אחת משלושת אבות המזון העיקריים.
החלבונים משמשים בעיקר לבניית תאים ורקמות בגוף.
למעשה גוף האדם בנוי ברובו מחלבון ומים . רקמת השריר היא רקמת חלבון.
החלבונים נמצאים בעיקר במזונות מהחי: בשר, דגים, ביצים, ומוצרי חלב .
רכוז החלבונים הגבוה ביותר בצומח, נמצא בקטניות: אפונה, שעועית לבנה, סויה, פול ועדשים, אולם חלבונים מהצומח מכילים גם פחמימות, לעומת חלבונים מהחי שהם דלים מאוד בפחמימות.
כמות חלבון הדרושה לגוף האדם
כמות החלבון הדרושה לאדם בריא הינה 0.8 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל הגוף. זה כמובן מותנה בגיל, מין, מחלות רקע, ורמת הפעילות הספורטיבית של אותו אדם.
אנשים שעוסקים בספורט, בעיקר אנאירובי, בו בונים מסת שריר, זקוקים לכמות גבוהה יותר של חלבון בתפריט היומי.
בישראל לרב התזונה משופעת בחלבונים, ונדיר שיש חוסר. אך לאנשים טבעונים, קשה מאוד להגיע לקצובת החלבון היומי.
תזונה דלה בחלבון עלולה לגרום לדלדול רקמת השריר, עצירה בגדילה בילדם, אנמיה ושאר מרעין
תזונה עשירה מידי בחלבון עלולה לגרום לעומס על הכליות.
דיאטות המבוססות על חלבונים
כיום ישנן דיאטות רבות המבוססות על אכילת חלבונים וירקות בלבד. דיאטות אלה אינן מומלצת. המחסור בפחמימות ,שנדרשות לאנרגיה זמינה ,עלול לגרום לעייפות, דלדול רקמות הגוף ועומס על כליות. כמוכן
לעצבנות, ירידה במצב הרוח, קשיי שינה ורעב מתמיד.
כמו כל דבר אחר, שוב האיזון.
יש להקפיד על רמת חלבוני נאותה במזון, ולגוון את סוגיהם. כלומר להכניס לתריט היומי מוצרי בשר ודגים, מוצרי חלב וקטניות.
כמת החלבון בתפריט היומי אמורה בדרך כלל להוות 15%-20% מקצובת הקלוריות היומית.
לחצו כאן למידע על קבוצות דיאטה עם מירי בלקין